top of page

8 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Updated: May 14, 2020

Η τοξοβολία είναι μια δραστηριότητα γυμναστικής που βοηθάει από την ανάπτυξη των μυών έως την ψυχική υγεία.

Το άθλημα της τοξοβολίας απαιτεί ακρίβεια, έλεγχο, εστίαση, φυσική ικανότητα και αποφασιστικότητα. Οι κορυφαίοι αθλητές εξασκούνται καθημερινά και για ώρες κάθε φορά, αλλά ακόμη και η ψυχαγωγική τοξοβολία μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία.


1. ΑΣΚΗΣΗ

Η τοξοβολία είναι άθλημα που μπορεί να εξασκηθεί από όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή ικανότητα. Ενώ άνοιγμα ενός τόξου αναλώνει ενέργεια, έτσι και το ίδιο το περπάτημα μέχρι τον στόχο για την συλλογή των βελών αναλώνει ενέργεια. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, το Economist συνέκρινε τη χρήση θερμίδων για να κερδηθεί Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με 10 λεπτά διάφορων δραστηριοτήτων όπως χορός, κολύμβηση με αναπνευστήρα, σκούπισμα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.

Στο δρόμο για την κορυφή του Ολυμπιακού βάθρου, ένας άντρας τοξότης καίει περίπου 1.084 θερμίδες - 747 θερμίδες λιγότερες από τις γυναίκες στο μαραθώνιο, αλλά περισσότερες από 1.054 από τους άνδρες σπριντ των 100 μέτρων. (Σίγουρα, τα χρονικά πλαίσια είναι διαφορετικά - αλλά η ένδειξη είναι έγκυρη!)

Κατά την διάρκεια ενός τουρνουά, οι τοξότες περπατούν περίπου οκτώ χιλιόμετρα σε μία μέρα και μπορούν να κάψουν μεταξύ 100 και 150 ενεργών θερμίδων κάθε 30 λεπτά.

2. ΔΥΝΑΜΗ

Σαν μια άσκηση που απαιτεί μικρές εκρήξεις ενέργειας από τον πυρήνα του μυς, η ενέργεια του ανοίγματος ενός τόξου βάζει ένταση στο στήθος, τα χέρια, και τους μεγάλους άνω μυς της πλάτης και όχι στις περιστροφικές μανσέτες, μύες που υποστηρίζουν το ώμους και επιτρέπουν την κίνησή τους. Η σωστή και συνεχής επανάληψη αυτής της κίνησης ενισχύει αυτούς τους νευρώδεις ιστούς.


3. ΕΛΕΓΧΟΣ

Οι τοξότες μαθαίνουν να διατηρούν την εστίαση στη ρουτίνα βολής τους, αποφεύγοντας περισπασμούς όπως ο άνεμος, η απόσταση, ο θόρυβος και οι ανταγωνιστές τους για να εκτελέσουν την τέλεια βολή. Αυτός ο έλεγχος είναι ευεργετικός και για άλλους τομείς της ζωής.


4. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τα βήματα απαιτούνται για τη εκτέλεση μιας τέλειας βολής, είναι συνδυασμός ψηλής ακρίβειας της ρουτίνας βολής που χρειάζεται να ριζωθεί βαθιά στη μυϊκή μνήμη και το υποσυνείδητο του τοξότη. Υπάρχουν τόσα πολλά που συμβαίνουν ταυτόχρονα - και με τόσο μικρό περιθώριο λάθους - όπου ο συντονισμός όλων αυτών των κινήσεων γίνεται σχεδόν ενστικτωδώς.


5. ΥΠΟΜΟΝΗ

Την Τοξοβολία είναι εύκολο να μάθει κάποιος, αλλά δύσκολο να την τελειοποιήσει. Αν και διασκεδαστική, μπορεί να είναι και απογοητευτική - η υπομονή στην πράξη είναι απαραίτητη για ένα μακροπρόθεσμο μέλλον στο άθλημα. Έχοντας την αποφασιστικότητα να επαναλάβετε με ακρίβεια την τεχνική σας, σας κάνει καλύτερους τοξότες και, κατά συνέπεια, καλύτερο άνθρωπο!


6. ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Παραμένοντας ήρεμοι και ακριβείς υπό πίεση είναι μια ικανότητα που αναπτύσσουν οι τοξότες με τη σωστή διαχείριση της αναπνοής, της συγκέντρωσης και της νευρικότητας τους. Όταν ρίχνετε καλά και σωστά, οι ώρες περνούν εν ριπή οφθαλμού – αν και σαν άθλημα είναι κοινωνικό, όταν βρίσκεστε στη γραμμή βολής, η τοξοβολία αφορά μόνο εσάς και το τόξο σας. Είναι ο ιδανικός χρόνος για εσωτερικό διαλογισμό.


7. ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Ακόμα και σε ένα αγώνα ή τουρνουά, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του τοξότη είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Εντοπίζοντας τι πρέπει να βελτιωθεί και ο καθορίζοντας ξεκάθαρους στόχους είναι εύκολο – παρά όλα αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Η πρόοδος δημιουργεί εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και δεν υπάρχει καλύτερο άθλημα από την τοξοβολία για να το μετρήσουμε.


8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Υπάρχουν πολύ λίγα αθλήματα στον κόσμο που επιτρέπουν στους καλύτερους του κόσμου να αγωνίζονται στο ίδιο στόχο με κάποιον αρκετά νέο στο άθλημα. Τα τουρνουά της τοξοβολίας είναι αρκετά συχνά, και χωρίς εμπόδια - επιτρέπουν φιλίες μεταξύ ατόμων από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον θα καταλήξεις στον επόμενο στόχο.

 

78 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page